Ramadan en wat zijn de verplichtingen van de werkgever tijdens de ramadan?

Ramadan en wat zijn de verplichtingen van de werkgever tijdens de ramadan?

Ramadan en wat zijn de verplichtingen van de werkgever tijdens de ramadan? Beveiligingsbedrijf BMS Security
Bülent Doğan - Beveiligingsbedrijf BMS Security

Geschreven door:
, 13 april 2021

Vandaag is de eerste dag van de ramadan. Wat is de betekenis van deze maand van vasten?
De jaartelling begint in de islam volgens de maanstanden. De ramadan gaat van start op het moment dat er een nieuwe maan zichtbaar is. In het jaar 2021 is het op dinsdag 13 april bij zonsopgang.
Van zonsopgang tot zonsondergang mogen moslims tijdens de ramadan niet eten. De periode van ontzegging geldt ook voor het roken en seks. Het is een tijd van bezinning en van het stilstaan bij zelfcontrole en bij het leven. De ramadan staat dus voor heel wat meer dan het niet eten en drinken. Het is een tijd dat je neemt om jezelf te verbeteren.
Het is tevens een periode van verdraagzaamheid, vrijgevigheid, liefdadigheid, begrip voor elkaar en saamhorigheid.
Het vasten zelf is natuurlijk best heel zwaar, zeker als je aan het werk bent. Je kunt toch snel wat slapjes en moe worden. Een goede werkgever houdt rekening met de geloofsovertuigingen van zijn werknemers.
Corona maatregelen gaan ook door tijdens de Ramadan; de moskeeën zijn momenteel dicht en de gezamenlijke iftar maaltijden met vrienden en kennissen zijn ook niet mogelijk. Ook hier gaat de gezondheid door en dat begrijpt ook iedereen, met de hoop gericht op de mogelijke versoepelingen na 28 april.

Bij BMS Security zal het niet ontbreken aan het nodige respect en begrip van de werkgever voor de werknemers tijdens de ramadan, maar dat is mogelijk niet overal zo.

Wat zijn de verplichtingen van een werkgever tijdens de ramadan en andere islamitische feestdagen?

De werkgever mag het opnemen van een vrije dag in verband met een religieuze feestdag niet zomaar weigeren; dat mag alleen als hiervoor een aantoonbare goede reden is en zo'n vrije dag tot ernstige problemen leidt.
Een algemeen verbod om te bidden op het werk leidt tot verboden onderscheid, oftewel discriminatie. Dat is tegen de gelijkebehandelingswetgeving.
Om conflicten te vermijden, is het opstellen van een gedragscode aan te raden. Zo weet iedereen waar hij of zij aan toe is.
De werkgever mag voorwaarden stellen met betrekking tot de geloofsbeleving op het werk, zegt RADAR, adviesbureau voor gelijke behandeling en discriminatie.
Zo'n voorwaarde is bijvoorbeeld van de werknemer eisen dat hij of zij alleen in de pauzes bidt.
De werkgever is niet verplicht een gebeds- of stilteruimte in te richten, maar het is wel aan te bevelen.
Naast deze regels is het voor de werkgevers aan te bevelen om rekening te houden met de vastende werknemers. Zo kunnen deze tijdelijk lichtere of minder risicovolle werkzaamheden laten verrichten. Op woensdagavond 12 mei is de ramadan voorbij en het Suikerfeest begint.

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Nieuws.

  • Ramadan en wat zijn de verplichtingen van de werkgever tijdens de ramadan? Beveiligingsbedrijf BMS Security
  • Ramadan en wat zijn de verplichtingen van de werkgever tijdens de ramadan? Beveiligingsbedrijf BMS Security
Electric Fireworks Amsterdam - Beveiligingsbedrijf BMS Security

Electric Fireworks Amsterdam

25 januari 2024 - BMS Security, een enthousiaste groep specialisten in beveiliging Het begeleiden en beveiligen van grote groepen mensen zoals tijdens Electric Fireworks op het Museumplein in Amsterdam. Laatste uren... lees verder »

BMS Security had gezocht en gevonden - Beveiligingsbedrijf BMS Security

BMS Security had gezocht en gevonden

7 januari 2024 - BMS Security had gezocht en gevonden: Amolé B.V. Tijdens een fijn gesprek heb ik (Bulent Dogan, oprichter/ eigenaar van BMS Security) recent kennisgemaakt met Theresia en Mariëtte van Amolé, een... lees verder »

Contact via Whatsapp

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.